Mi is az a coaching?

A coaching, mint szakma mindössze pár évtizedes múltra tekint vissza. A szó angolból átvett jelentése: „edző”. A módszert a sportból vette át először az üzleti élet, majd a mentális/lelki segítő szakmák: hogyan lehet kihozni a helyzetből, az adottságokból a legjobbat. Egy tréning videó a „coach” szó másik jelentésével (= távolsági busz, ami a magyar „kocsi” szóból ered, kedves kocsiak!) is összekötötte az elnevezést: a coach olyan személy, aki segít eljutni az ügyfélnek “A” pontból “B” pontba.

… és valóban erről van szó: coachként a jelenből (“A” pont) indulva a jövő felé haladva (“B” pont) segítek feloldani az elakadásokat, vagy a jelen helyzetből kihozni a legjobb eredményt. Támogatlak abban, hogy valamely helyzetet, kapcsolatot, szokást átformálj, valamely képességet fejlessz.

A coaching nem terápia, nem dolgozunk fel traumákat, hiszen nem vagyunk pszichológusok, sem pszichiáterek. Inkább egy strukturált beszélgetés, melynek során coachként külső nézőpontból segítek áttekinteni az élethelyzetedet, és megtalálni a saját megoldásaidat. Jellemző témák például: munkahelyi problémák, időmenedzsment, munka-magánélet egyensúlya, határok meghúzása, önbizalom, változókori problémák, elakadások a családi összhangzattanban. Fókuszba kerülhet akár a nyelvtanulás, egyéb készségek fejlesztése, például problémamegoldás…. a sor végtelen.

Coachként nem adok tanácsot. Meghallgatlak és kérdezek, Te fogalmazod meg a megoldandó problémát. A kérdések segítségével keresheted meg a saját erőforrásaidat, a céljaidat, a célok eléréséhez vezető utat. A célkitűzéshez, tervezéshez rendelkezésünkre állnak különféle coaching modellek (pl. GROW, CLEAR, stb.) és egyéb eszközök. A coaching szemlélet tehát erőteljesen megoldás-fókuszú, a jövőre irányuló megközelítés.

A coaching folyamat egy előzetes konzultációval kezdődik, és körülbelül 4-6 ülésből áll, mely alkalmanként 60 perces. A folyamat során alapvető a titoktartás, az egyenrangú partneri viszony, az empatikus, bizalmi légkör.

Coaching tanulmányaimat a Udemy e-kurzusán (elmélet: Transformation Academy) és Coaching and Love Academy gyakorlatias, jelenléti felnőttképzésén végeztem, valamint számtalan online anyagból, továbbképzésről/webináriumról és szakkönyvből szereztem további ismereteket. Saját élményem van coaching folyamatról, önismeretről, pszichoterápiáról, pszichodráma csoportról és családállításról. Célom a nemzetközi ICF (International Coaching Federation) akkreditáció megszerzése, ezért (is) igyekszem a szervezet irányelvei, etikai kódexe és követelményrendszere szerint működni.

Coaching rutinom megszerzése még folyamatban van, ehhez keresek további gyakorló ügyfeleket, akik kedvezményes áron szeretnének kipróbálni egy ilyen lehetőséget.

Previous
Previous

Nyelvvizsgák Magyarországon

Next
Next

Zarándokutak, túrák