Miből lesz a nyelvtanár?

…. vagyis hogyan lettem nyelvtanár?

Még az internet előtti időkben kezdtem nyelveket tanulni. Könnyen ment. Szerettem csavarogni is, külföldiekkel kommunikálni. Később diplomát szereztem a debreceni Kossuth Egyetemen (1994).

Egyetemi éveim alatt sikerült eltöltenem egy évet az USA-ban, megtanulva nemcsak a nyelvet, hanem bepillantva az ország kultúrájába, történelmébe, látnivalóinak egy részébe.

Mire az egyetemet elvégeztem, fordult egyet a világ a nyelvtanítás terén, a nyelvtan-szókincs magolása, olvasás-fordítás helyett teret nyert a kommunikációs készség alapú tanítás, amit már a gyakorlatban sajátítottam el. Megfordultam több középiskolában is, de szakmai tapasztalatom legnagyobb részét nyelviskolában szereztem meg. Így főleg felnőttképzőnek tartom magam, később szabadúszó magántanárként is főként felnőttekkel foglalkoztam.

A Debreceni Nyelviskolában eltöltött csaknem tíz évem alatt a vezető tanári funkciók mellett, melynek része volt a szintfelmérés, szakmai felügyelet, tanítás, képzési programok írása, az irodavezetést is elláttam. Ez utóbbi a kurzus-szervezést, adminisztrációt, marketinget, minőségbiztosítást, akkreditációkat is tartalmazta. Közben levizsgáztam fordítás-tolmácsolásból is.

Nagy hatással volt nyelvtanári szemléletemre az időközben elvégzett számos nyelvvizsgáztatói tréning, ahol sokat tanultam a szóbeliztetés és az írásbeli javítás rejtelmeiről. Ezen képzések segítettek hozzá, hogy a nyelvtanulási folyamatot és a szinteket „egyben”, egymásra épülve lássam, ne csak egy adott tankönyv feladatain lépegessek. Látván a Nagy Képet (Big Picture 😊), mostanra képes vagyok jól bemérni tanítványaim általános szintjét, akár egyes készségekre lebontva. Így tudok javaslatot tenni a fejlesztés irányaira.

Az évek során nemcsak vizsgáztató-képzésekre jártam, hanem folyamatosan vettem részt módszertani továbbképzéseken is, figyelve az új kiadványokat, lehetőségeket. Az utóbbi időben a technika fejlődése révén megint fordult egyet a világ a nyelvtanítás körül - megjelentek az applikációk, az online platformok és az oktatási weblapok a módszertani repertoárban. Ezek egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak a nyelvoktatásban, (főleg az önálló tanulásban!) hiszen egyrészt a covid időszak óta nagyon sok minden zajlik online, másrészt a mai fiatal generációk ezen a nyelven értenek. Más kérdés, hogy sokuknak inkább digitális detoxra, személyes kapcsolódásra lenne szüksége egy ingerszegényebb környezetben. Az új eszközök használatát is igyekszem elsajátítani. Izgalmas kihívást jelent a mesterséges intelligencia megjelenése a nyelvtanításban.

Pályám során, főleg a magánórákon, egyre inkább azt figyeltem meg, hogy milyen fontos a nyelvtanuló igényeire személyre szabott figyelmet fordítani, a nyelvórán biztonságos, támogató közegben dolgozni. Emellett fókuszálni kell az EMBER-re, a személyes célokra, a belső motivációra, saját megoldásokra is az ismeret-átadás mellett. Nem is beszélve a gátlások oldásáról, a félelmek leküzdéséről és az önbizalom kérdéséről. Ezért kezdtem el olvasni, tanulni a nyelvi coaching-ról, de ez már egy újabb történet…

Previous
Previous

Mit jelent a coaching szemléletű nyelvtanítás?

Next
Next

Nyelvvizsgák Magyarországon